Vestland Seilkrets

Sterke vestlandsprestasjonar i Yngling-NM

NM 2022 var lagt til Oslo for både Yngling og Soling som en markering av 100års jubileumsfeiring for Jan Herman Linge. Både for Soling og Ynglingklassen hadde dette fristet både gamle helter i klassene og meritterte seilere fra andre klasser til dyst på banen ved utløpet av Bundefjorden.

Det var tidlig påmeldt ca 25 båter men dessverre ble dette skrellet noe ned til 20 båter på start. En svensk, en dansk og en tysk båt var med i det åpne feltet, så NM som ble utgjort av bare de norske båtene talte således 17 båter. Flåten med kjerne på Askøy Seilforening stilte sterkt med 7 båter, selv om ikke alle representerte Askøy hvor båtene holder havn. NOR 71 Yme hadde tatt turen fra det blide sørlandet, mens resten av båtene var i hovedsak fra Oslo samt den aktive flåte på Færder. Bordet dekket for et flott NM. Og det ble det.

Fredag var det duket for Tune Up, men da stilnet vinden hen i den solfylte fredagskvelden i det båtene ankom startområdet. Lørdag startet alvoret og det var silkeføre. 3-6m/s fra sørøstlig retning. Lune vindforhold der vinden smøg seg over Nesodden og fant sine nedslagsfelt i fjorden. Ynglingfeltet seilte meget jevnt men NOR 354 Hotline med familien Melleby allstars trakk det korteste strået, på mange måter, og ledet etter første dag med serien 1-3-1-2. Nærmest fulgte NOR 413 Orca med Holter, Velten og Bergsbakk med serien 2-4-2-1. Ikke avgjort i gullkampen men disse to hadde en luke til bronsen som etter lørdagen NOR 261 Hoy Hoy! hadde taket på med 13-1-4-5. En god stryk og en femteplass som kunne vært mer da ene gasten badet litt i bunnrundingen etter noe risele olstring var fasit der. Men det var jevnt på plassene deretter, så her ville søndagen avgjøre mye.

Søndagens melding gav rom for mye spekulasjoner og bekymrede ansikstrekk i havnen på Dronningen på morgenkvisten. Det var meldt om fare for mye lyn og torden og litt svimmel vind deretter. AP’en kom opp og kaffetrakterne jobbet på spreng i partyteltet. Der ble det forøvrig servert en alldeles fortreffelig buffet på kvelden lørdagen. Dessverre ble varslet jubileumstale om Jan Herman Linge avlyst på grunn av noe Force Majeure eller noe sånt, men maten smakte og praten gikk så livlig det nesten ble for meget for endel av Solingseilerne. Men iallefall, vanket seilerne rastløst rundt i havnen og regndråpene begynte å trede frem. Flere tomme båthengere ble fyllt opp av besluttsomme sjeler. De hadde nok sett at Yr skjøv tordenværet utover i tid på søndagen. Så det så stygt ut for seiling. Spøkefulle Ynglingseilere var ikke så bekymret. Så lenge Solingene ble med ut var det ikke så farlig for lynet ville nok treffe de høye solingmastene, så det kjentes nokså trygt ut ble det hevdet. Hvorom nå allting er. Regattasjefen konfererte med meteorolisk institutt, og de kunne melde at tordenvarselet var trukket tilbake. Så siden det da var trygt også for Solingene ble alle sendt på vannet. Noe tid var da rent i havet så det ble spennende hvor mange race man rakk. Vinden var slett ikke svimmel men stod så steady som den kan i Bundefjorden og med god styrke. Vil tro vi snakker typ 8-12m/s eller så i lende. De fleste Ynglingene valgte hardfok, men NOR 405 Fetter Fart med Skovly, Henanger og Granviken tviholdt på lettværsfokken. Om det var en hedring av båtnavnet eller om man ikke var trygg på hard (medium) fokkens allmenntilstand vites ikke. Men noe må det ha vært for Fetter’n klinte like godt til med to spikere på søndagen. Lett match var det dog ikke, for NOR 419 “Vanlige folks tur” med 49’er rorkvinne Helene Næss som hadde med seg Engelsen og Geelmuyden ombord var ikke langt bak. De sikret seg to sterke andreplasser søndagen. Lens-farten til Vanlige folk skal man ikke kimse av. Trackeren viste henholdsvis 2 og 6 sekunders luke opp til førsteplassen på de to racene søndagen. Ikke noe for vanlige folk, dette var dyktig seiling. Samlet sett betød dette at NOR 405 Fetter Fart seilte seg opp fra syvende til bronse på søndagen. De vanlige folkene i NOR 419 klatret fra 8. til 5, mens Hoy Hoy datt ned til den litt sure fjerdeplassen.

Hva med gullet spør du? Jo det gikk til familien Melleby det. Men det var nære ved. De tok turen til land etter femte racet for å rekke noe fotballstyr eller noe. Og når NOR 413 tok en fjerdeplass i søndagens første seilas mens NOR354 med Melleby tok tredjeplassen så var det ikke avgjort. Uten NOR354 i feltet ville NOR 413 tatt tittelen med seier i siste race. Og når NOR 413 slo seg inn på styrbord layline på siste kryssen på siste racet så ledet de an feltet sier GPS trackeren. Men de klarte ikke holde ledelsen og endte på 3. plass i racet og dermed to poeng bak Mellenbyene sammenlagt. Spenning til siste slutt både på banen og på land og også om bronsen.

Vi håper detter gav blod på tann og treningsiver for mange lag og inspirasjon for nye lag. Vi sees igjen til dyst til NM 2023. Om ikke før!

En stor gratulasjon til våre nye mestere, og gratulerer også til medaljevinnere, premievinnere og alle som fikk gleden av seilmoro i jubiluemsåret for Linge!

 

Tekst: Kjell Eirik Henanger

Foto: Kenneth Myhre

 

Resultater her: Manage2Sail

Fotos her: Kenneth Myhre/Myhre Media

Og for de mer hardbarkede fansene: GPS Trackene

NM Reportasjer:

Forhåndsomtaler: